Юридичні послуги для бізнесу, у сфері  сімейного права та нерухомості.
(099) 772-55-52
(098) 200-55-52

Реєстрація ТОВ з одним засновником

Реєстрація ТОВ з одним засновником

Раніше неможливо було зареєструвати ТОВ з одним засновником. Потрібно було як мінімум два. Ті хто бажав одноособово володіти ТОВ брали в компаньйони будь-кого на 1-2% статутного капіталу і таким чином виконували вимоги закону, але при цьому мали повний контроль над підприємством. Це теж мало свої мінуси. Оскільки часто-густо цей «номінальний» власник не був зацікавлений в роботі ТОВ (був якимось дальнім знайомим, або родичем) то частенько, коли виникала необхідність вносити зміни до Статуту ТОВ (адреса ТОВ, види діяльності, збільшення статутного фонду - тощо), цю особу було важко знайти і привести до нотаріуса. Багато бачив проблем і бід у підприємців у зв'язку із тим, що такі номінальні засновники також номінально виконували свої обов'язки, тобто ніяк.
З прийняттям змін до законодавства України стало можливим реєстрація ТОВ в якій 100% статутного капіталу є у власності однієї особи. Це дало можливість підприємцям не запрошувати до участі в товаристві випадкових осіб. Однак, одночасно законодавець обмежив кількість таких ТОВ, зареєстрованих на одну особу:

Згідно Статті 141. Цивільного кодексу України (Учасники товариства з обмеженою відповідальністю) : «Особа може бути учасником лише одного товариства з обмеженою відповідальністю, яке має одного учасника.»

Ці вимоги в свою чергу теж частенько приносять незручності підприємцям. Протягом тривалого часу (наскільки я пам'ятаю – останні декілька років) державні реєстратори майже ніколи не перевіряли, чи є особа засновником інших ТОВ в якій вона володіє 100% статутного капіталу. Тому юристи, які займаються реєстрацією та перереєстрацією підприємств встигли добряче підзабути про ці вимоги. Однак з недавніх пір, як свідчить практика нашої компанії, державні реєстратори стали частіше перевіряти згідно даних ЄДРПОУ – чи не зареєстровано на особу інших ТОВ в якій вона володіє 100% статутного капіталу. Багато клієнтів нашої компанії вважають для себе дуже зручним варіантом ведення бізнесу саме через 100% ТОВ-ку. І як виявилось немаленька їх кількість має далеко не одне таке підприємство! Вже є декілька відмов у реєстрації саме через вищевказану заборону. Тому звертаюсь як до колег, що займаються реєстрацією так і до підприємців – зважайте на цей факт! Якщо у вас вже є одна 100% ТОВ-ка, то все ж таки не сподівайтесь на «авось», а знайдіть партнера, бажано не якогось випадкового знайомого з яким потім будуть проблеми і зареєструйте ТОВ з 2-ма засновниками. Або ж навпаки – в те ТОВ, де ви вже маєте 100% статутного капіталу введіть ще одного засновника і тоді сміливо реєструйте нове («свіже») підприємство в якому 100% статутного капіталу будуть ваші і нічиї більше.