Юридичні послуги для бізнесу, у сфері  сімейного права та нерухомості.
(099) 772-55-52
(098) 200-55-52

Штрафи за порушення правил карантину. Платити чи не платити? Ось в чому питання.

Штрафи за порушення правил карантину. Платити чи не платити? Ось в чому питання.

Поліція почала активно виписувати штрафи за порушення правил карантину, керуючись нововведеною статтею 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Громадянам, які на думку поліціантів, є порушниками цієї норми, виписали вже велику кількість протоколів з штрафами, а юристи, відповідно – отримали можливість оскаржити ці протоколи згідно із вимогами закону до суду та отримати нову судову практику.
В більшості своїй суди не підтримали позицію працівників поліції. В одних випадках суд вважав, що адміністративне правопорушення (порушення правил карантину) не мало місця, або немає достатніх доказів його вчинення. В інших (і таких значно більше) – суд відмовив у накладенні штрафу через процесуальні причини, тобто помилки, порушення при складенні та оформленні протоколів з боку працівників поліції. В такому разі, суди часто приймали рішення про відправку таких протоколів на доопрацювання, що також є позитивним для громадянина, відносно якого він складений, адже далеко на завжди поліція встигає виправити всі помилки у протоколі в строк, передбачений законом (3 місяці) для притягнення особи до адміністративної відповідальності.
Як свідчать численні повідомлення в ЗМІ та резонансні відео - навіть, якщо громадянин нічого не порушує, представники влади можуть бути іншої думки. Так що від адміністративного штрафу не застрахований ніхто.
Зважаючи на вельми немаленький розмір штрафів – від 17 000 грн. до 34 000 грн., а для посадових осіб – від 34 000 грн. до 170 000 грн. відповідь на питання, винесене в заголовок, приходить сама собою: при можливості – не платити! Тим більше, що така можливість є, і вона підтверджена судовою практикою.
То який же спосіб кращий? Доводити що у ваших діях немає складу адміністративного правопорушення, чи «розбивати» протокол про накладання штрафу в суді через процесуальні порушення?
Найкращий спосіб захисту – одразу ж після отримання протоколу про накладення адміністративного правопорушення звернутися до кваліфікованого адвоката.
Працівники Адвокатської компанії «Юркон - ЄС» мають значний досвід захисту інтересів громадян в порядку адміністративного судочинства в цілому, так і досвід захисту саме в справах про порушення правил карантину.

Звертайтеся, не зволікайте! Завжди допоможемо!